Retten til å bli hørt finner en i grunnloven, i barnekonvensjonen og i FN – konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Empoverment er et begrep som Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer som en «prosess som setter folk i stand til økt kontroll over faktorer som påvirker deres helse» (mestring.no). For at mennesket skal kunne uttale seg om handlinger og avgjørelser som omhandler dem selv, må en legge til rette for en best mulig samtale.
"Vi har blitt bedre på å bruke bildestøtte etter samtalen, og erfarer at hun oppfatter og husker mer"
"Vi har selv tenkt mye, snakket sammen og fått ønsker fra foresatte. Men vi har ikke spurt eleven og lagt til rett slik at vi tenker best"
"Jeg opplevde temaene som relevante fordi hun gjorde det. Hun reflekterte over det vi snakket om, og det var tydelig at det var viktig for henne"
"Alle barn er forskjellige, så en må bruke tid på å forberede seg. For en best mulig samtale er det lurt å kartlegge med de som kjenner eleven best først"
Fn`s barnekonvensjon gir barn og unge under 18 år egne rettigheter. I Norge er det en del av norsk lov. Den handler blandt annet om:
Rett til hjelp
Rett til å si sin mening
Barnets beste
Rett til helsehjelp
For mange er det enklere å ta stilling til gitte påstander enn å samtale fritt om behov og ønsker man har. Sånn vil jeg ha det er et støttemateriell for samtale, med utsagn som støttes av bilder. Det er delt opp i områder som er viktig for å øke bevisstheten om barnets sensitivitet og spesifikke behov for forutsigbarhet. Dette kan lede til økt trygghet, trivsel, ro og et overskudd for å kunne håndtere hverdagen, overganger, interesseområder og hendelser som dukker opp. Barn er spesielt er utsatt for mange overganger, og mange mennesker har flere hjem eller ulike helse - omsorgstjenester. Mange foreldre, omsorgsgivere og helsepersonell opplever å ikke forstå barnet, ungdommen eller den voksne, og personen selv får ikke mulighet til selv å sette ord på hva som er vanskelig.
Alle skal bli lyttet til, uansett kommunikasjonfsorm, og Sånn vil jeg ha det kan brukes for å få frem denne stemmen, slik at det blir lettere å forstå og å tilrettelegge. Målet er reduksjon av stress på flest mulige livsarenaer. På den måten kan en unngå utenforskap, og ofte er det forståelse og justeringer som må til for å få en god opplevelse.
Stressreduksjon er det viktigste en gjør for å mestre ulike arenaer. For å få til stressreduksjon må en lytte, men også tro på den det gjelder. Det handler om retten til, og opplevelsen av medbestemmelse. Opplevelsen av medbestemmelse er den beste veien å gå for å hjelpe et menneske som trenger det.
Det kan være vanskelig å gi nødvendig helsehjelp, men ofte har man ikke annet valg enn å gjennomføre for å opprettholde livsviktig og forebyggende medisinsk behandling. Sykehus og tannhelse kan være skremmende arenaer for mange, og spesielt for de som i utgangspunktet trenger forsutsigbarhet, fast struktur og en god forståelse for det som skal skje. Planlegging og samarbeid er da viktig. Sånn vil jeg ha det når jeg får helsehjelp er et godt materiale en da kan bruke. Like viktige hendelser er overnatting andre steder enn der man pleier, at de må snakke med skolehelsetjenesten for å eventuelt avdekke noe som er vanskelig, at rutiner i hjemmet og ADL - ferdigheter læres osv. Det handler ofte om å samtale om det på alles premisser, og legge gode planer ut fra den kunnskapen en sammen får.
Copyright © Sånnviljeghadet